#Article

Vivid 2.0: Η αρχή…

By: Dimitris Semsis

Η Τετάρτη που μας πέρασε, ήταν για εμάς μια ιδιαίτερα ξεχωριστή Τετάρτη. Για πρώτη φορά, μετά την καραντίνα, περάσαμε μια ολόκληρη μέρα μαζί ως ομάδα, κάπου μακριά από τα κινητά, τα laptops, τα απανωτά emails και χωρίς Zoom — στο Σούνιο. Στόχος αυτής της εξόρμησης ήταν να δούμε πού είμαστε και ποιοι θέλουμε να είμαστε στο μέλλον, να επεξεργαστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε το λόγο ύπαρξης της εταιρείας μας, δεδομένων των πολλαπλών αλλαγών που την περιβάλλουν τον τελευταίο καιρό. Άλλωστε, αυτά που πιστεύουμε και λέμε εμείς στους πελάτες μας, οφείλουμε πρώτα να τα εφαρμόζουμε σε εμάς…

 

Τα πρώτα δύο χρόνια της Vivid Vibes ήταν αρκετά συμπυκνωμένα, με πολλά και διαφορετικά στάδια. Ξεκίνησε ως μια ιδέα —από έναν— έγινε εταιρεία με δύο, το ένα project έφερε το άλλο και σιγά σιγά έχτισε τον χαρακτήρα και τις αξίες της. Σήμερα, υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία οφείλουμε να χτίσουμε κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό και βιώσιμο, για όποιον έρχεται σε επαφή με την Vivid, την αγορά, τους πελάτες, και φυσικά τους συνεργάτες της.

 

Τα ερωτήματα που θέσαμε στον εαυτό μας ήταν πολλά, με τα κυριότερα να είναι: “Ποιο είναι το αποτύπωμα που θέλουμε να αφήσουμε τα επόμενα χρόνια στην αγορά; Τι ρόλο θα έχει η Vivid στη σύγχρονη κοινωνία; Ποιοι θα είναι οι όροι και τα ήθη που θα χαρακτηρίζουν από εδώ και πέρα την καινούργια βερσιόν της Vivid Vibes;”

 

Η λέξη κλειδί είναι “βιωσιμότητα”: βιωσιμότητα περιβαλλοντική, εταιρική, εργασιακή, και κοινωνική. Οι άνθρωποι γύρω μας αναζητούν βιώσιμες λύσεις στην καθημερινότητα τους. Πέρασε η εποχή που μία εταιρεία μπορούσε να παίρνει μονοδιάστατες αποφάσεις, γνωρίζοντας μόνο ότι πρέπει να πράξει έτσι επειδή είναι “σωστό”. Για να είναι μια οντότητα — είτε μιλάμε για μια πολυεθνική ή για μια μικρή επιχείρηση — πραγματικά βιώσιμη, πρέπει να γίνουν αλλαγές σε επίπεδο κουλτούρας.

 

Και πώς οι άνθρωποι, μέσα από τους ρόλους, τους δημιουργούν ένα βιώσιμο σύνολο; Μέσα από τη σαφή θέση της ατομικής ευθύνης ή του accountability. Το να είσαι accountable, τουλάχιστον σε επιχειρηματικό επίπεδο, σημαίνει να έχεις κατανοήσει ότι ανήκεις σε ένα μεγαλύτερο σύνολο. Ότι είσαι μια κουκίδα σε ένα πολύ μεγαλύτερο οικοσύστημα, και η κάθε κίνηση που θα κάνεις θα έχει αντίκτυπο σε αυτούς που σε περιβάλλουν.

 

Εμείς ως Vivid Vibes, θέλουμε να γίνουμε συνδετικός κρίκος, φέρνοντας σε επαφή τις επιχειρηματικές οντότητες με το έμμεσο και γενικότερο περιβάλλον που τις περικυκλώνει. Μόνο με την αξιολόγηση των πράξεων μας, μέσα από την επιρροή που αυτές θα έχουν στο σύνολο, μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο mindset.

 

Αυτή η καινούργια πορεία μεταφράζεται και σε πιο πρακτικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα του γραφείου μας — το οποίο θυμίζει έρημο το καλοκαίρι και τούνδρα τον χειμώνα. Επίσης, ξέρουμε ότι πρέπει να μειώσουμε την χρήση πλαστικών κατά τη διάρκεια της ημέρας μας — όχι απλώς επειδή είναι σωστό, αλλά επειδή βλέπουμε τα προβλήματα που δημιουργεί στο σύνολο που μας εμπεριέχει. Και φυσικά οφείλουμε να δημιουργήσουμε πιο βιώσιμες υπηρεσίες, οι οποίες να “αντέχουν” στο χρόνο και να βελτιώνουν πιο ουσιαστικά την ζωή μιας επιχείρησης και των εργαζόμενων της. Οφείλουμε να έχουμε μια πιο βιώσιμη θέση, δημιουργώντας ισότιμες και αέναες ευκαιρίες ανάπτυξης.

 

Αλλά για να μην παρεξηγηθούμε, αυτό που μόλις διαβάσατε είναι η αρχή της αρχής, το πρώτο βήμα σε μια τεράστια διαδρομή που πρέπει να διασχίσουμε. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ουσία του όρου “βιωσιμότητα”.

 

Σε αυτή τη σύντομη διαδρομή έως σήμερα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και επιχειρήσεις που μας εμπιστεύτηκαν, που πίστεψαν και πιστεύουν σε εμάς. Αυτό και μόνο αρκεί για να καθίσουμε, ξανά και ξανά, να βάλουμε όλη την γνώση και την καρδιά μας, για να γίνουμε περισσότερο ωφέλιμοι για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

 

Θέλουμε να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας, τι θα θέλατε να μας πείτε, τι να λάβουμε υπόψη.

 

Stay Tuned για το επόμενο κεφάλαιο, εδώ ξεκινάει η δουλειά για ένα purpose με…purpose (και τα κρύα αστεία έχουν purpose).

Share
#culture #Environment #haveapurpose #mindset #purpose #relearn #sustainable #unlearn #vividvibes