#Article

Remote Working: Δημιουργώντας κοινωνική συνοχή για τους νέους εργαζόμενους

By: Dimitris Semsis

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που σημειώθηκαν – στον επαγγελματικό κόσμο – με την άνοδο του Covid-19 είναι η ευρεία ανάγκη για εξ αποστάσεως εργασία (remote working). Πλέον, πολλές εταιρείες λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό εξ αποστάσεως – ως απαραίτητη προσαρμογή για να διατηρήσουν την ευημερία των υπαλλήλων τους – και αυτό έχει οδήγησει στη δημιουργία διαφόρων προβλημάτων.

 

Ένα καίριο ζήτημα είναι η πρόσληψη υπαλλήλων, στους οποίους δεν δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να έχουν φυσική επαφή με τους συναδέλφους τους, τους προϊσταμένους τους, ή την εταιρεία γενικότερα. Πολλά τέτοια άτομα προσλήφθηκαν από τον Μάρτιο και μετά – κατά τη διάρκεια μιας βαριάς περιόδου καραντίνας – και άρχισαν την εργασία τους σε ένα καθαρά ψηφιακό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας καταλήγουν να αισθάνονται σαν ξένο σώμα εντός της ευρύτερης εταιρικής δομής – χωρίς ουσιαστική κοινωνική σύνδεση με το υπόλοιπο εργασιακό περιβάλλον τους.

 

Συνήθως, τέτοια άτομα θα είχαν έναν συνεργάτη (work buddy) που θα τους καθοδηγούσε, και θα τους βοηθούσε να συνδεθούν με την κοινωνική δομή της εταιρείας. Τέτοιες σχέσεις δεν μπορούν να αναπτυχθούν ενώ εργάζονται εξ αποστάσεως, οδηγώντας σε εργαζομένους “φαντάσματα” – άτομα που δεν αλληλεπιδρούν ποτέ κοινωνικά με τους συνεργάτες τους ή το εργασιακό τους περιβάλλον.

 

Μέσα από χρόνια πρακτικής εμπειρίας με τη δικούς μας πελάτες, έχουμε αναπτύξει μια απλή, αλλά αποτελεσματική λύση για τη διόρθωση τέτοιων προβλημάτων. Δημιουργούμε ειδικά onboarding events, με στόχο την ένταξη όλων των καινούργιων εργαζομένων στην κοινωνική δομή της εταιρείας τους. Τέτοιες ψηφιακές “μαζώξεις” διαρκούν μισή με μία ώρα, και απευθύνονται σε ολόκληρη την εταιρεία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλωσορίσουν αρκετούς νέους υπαλλήλους τη φορά, δημιουργώντας ένα αίσθημα συναδελφικότητας.

 

Για παράδειγμα, ένα ηγετικό μέλος της εταιρείας (κατά προτίμηση ο CEO) μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια εκδήλωση καλωσορίζοντας τις νέες προσθήκες στην εταιρεία. Οι νέοι υπάλληλοι μπορούν να ακολουθήσουν με μια δομημένη παρουσίαση των εαυτών τους, και στη συνέχεια η υπόλοιπη εταιρεία μπορεί να καλωσορίσει τους νεοεισερχόμενους αναλόγως.

 

Είναι σημαντικό να δώσουμε μια εορταστική αίσθηση σε όλα αυτά, καθώς βοηθάει στην εδραίωση «ψυχολογικής ασφάλειας» – κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καταπολέμηση της χαοτικής φύσης αυτών των τελευταίων μηνών.

 

Απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό – παρέχοντας μια αίσθηση «we-ness» που βρίσκεται σε έλλειψη από τους χώρους εργασίας σήμερα.

 

Άρα, τα κύρια σημεία είναι τα εξής:

 

 • Εάν έχετε την τάση να προσλαμβάνετε τακτικά νέους ανθρώπους, προσπαθήστε να κάνετε εκδηλώσεις «καλωσορίσματος» εξίσου συχνά.
 • Στήστε το event ψηφιακά — προσκαλέστε κάθε μέλος της εταιρείας.
 • Πάρτε είτε ένα μέλος του SLT, είτε τον/την CEO για την εισαγωγή της εκδήλωσης.
 • Ορίστε τον κατάλληλο τόνο και θέμα για την εκδήλωση – εισάγοντας νέα μέλη στην “οικογένεια της εταιρείας σας”
 • Ακολουθήστε μια παρόμοια δομή εκδήλωσης με αυτήν που αναφέρεται παρακάτω:
  • Ζητήστε από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) να οργανώσει το event.
  • Ζητήστε από τον/την CEO σας (ή μέλος του SLR) να κάνει μια σύντομη ανακοίνωση “καλωσορίσματος”.
  • Παρουσιάστε τους νεοεισερχόμενους.
  • Ζητήστε από κάθε νέο υπάλληλο να παρουσιάσει μια σύντομη περίληψη του εαυτό του/της – όλα αυτά πρέπει να έχουν εξασκηθεί πριν από την εκδήλωση για να αποφευχθούν λάθη.
  • Ζητήστε από υψηλόβαθμα στελέχη (executives) της εταιρείας να καλωσορίσουν κάθε νεοεισερχόμενο ανάλογα – αυτό δημιουργεί μια πιο προσωπική σύνδεση με την ηγεσία της εταιρείας.
  • Οι νέοι υπάλληλοι, ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του SLR, και τα στελέχη που αναφέρονται παραπάνω πρέπει να χρησιμοποιούν κάμερα (webcam) και μικρόφωνο – αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
  • Ζητήστε από την υπόλοιπη εταιρεία να καλωσορίσει τις νέες προσθήκες μέσω ενός πιο γενικού μέσου επικοινωνίας – live text-chat ή digital whiteboard.
  • Ολοκληρώστε το event με έναν θετικά χρωματισμένο επίλογο.
  • Τέλος!!!

 

Τι θα σας κοστίσει όλο αυτό; Απολύτως τίποτα – αλλά το κέρδος σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής για την εταιρεία, είναι υπεράνω αξίας.

 

Ενδιαφέρεστε να βρείτε περισσότερους τρόπους για να βελτιώσετε τον χώρο εργασίας σας; Ρίξτε μια ματιά στο υπόλοιπο blog μας και ακολουθήστε μας στα social media (LinkedIn, Instagram, Facebook)!

Share
#cohesion #COVID-19 #onboarding #remoteemployee #remoteworking #stayhome #stayvivid #sustainable #vividvibes #workpsychology